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Letter to a Designated Agency Ethics Official
dated February 21, 1991

        This is in response to your request for an informal advisory
   opinion concerning the application of the honoraria prohibition
   and the outside earned income limitations contained in the Ethics
   Reform Act of 1989 (the Act), Pub. L. No. 101-194, § 601, 103
   Stat. 1716, 1760-63 (1989) (5 U.S.C. App. § 501(b)), to a
   situation presented to you by one of your field employees.
   According to the information that you have provided to us, the
   employee in question is an ordained minister.  [The employee] is
   also certified as a [counselor] with [an association].  In this
   capacity [the employee] officiates approximately 10 to 15
   weddings per year; he has also been asked recently to perform a
   child dedication.  He also provides other speaking services;
   these other speaking services typically involve a presentation
   expressing the beliefs, values and views of other individuals.
   These individuals have included [a contemporary state politician]
   and historical figures.

        [The employee] generally receives fees for officiating
   weddings and for other speaking services he provides.  Because
   of the honoraria ban, however, he states in his letter to your
   office that he will not accept any fees at present unless
   authorized to do so.  In the past he has earned approximately
   $2,500 annually for his outside activities.  [The employee]
   also states that there has never been a conflict between his
   work time and his speaking engagements. For the reasons given
   below, we conclude that [the employee] may continue to accept
   fees for performing religious ceremonies.  He may also receive
   fees for preparing speeches and presentations for others.  He
   may not, however, receive fees for speaking engagements where
   he is not conducting a worship service or a religious ceremony.

        As you know, the provision passed in the 1989 Reform Act
   places a very broad prohibition on the receipt of honoraria by
   Government employees.  The term "honorarium" is defined for the
   purposes of this section as "a payment of money or anything of
   value for an appearance, speech or article by a Member, officer
   or employee, excluding any actual and necessary travel expenses
   incurred by such individual (and one relative) to the extent that

Note: The honoraria ban was held unconstitutional by the U.S. Supreme Court in U.S. v. National Treasury 
Employees Union, 513 U.S. 454 (1995). 



   such expenses are paid or reimbursed by any other person, and the
   amount otherwise determined shall be reduced by the amount of any
   such expenses to the extent that such expenses are not paid or
   reimbursed."  5 U.S.C. App. § 505(3).  The prohibition applies
   even if the activity is not related to the employee's official
   duties. It became effective on January 1, 1991.

        This Office recently published regulations implementing the
   honoraria ban and the other restrictions contained in Title VI of
   the Act.  55 Fed. Reg. 1721 (January 17, 1991) (to be codified at
   5 C.F.R. Part 2636).  All citations to the honoraria regulations
   are to the appropriate C.F.R. section as indicated in the
   January 17, 1991, edition of the Federal Register.  These
   regulations define the limits and exceptions to the honoraria
   ban.  Under the regulations, a "speech" is defined as an address,
   oration, or other form of oral presentation, whether made in
   person, recorded or broadcast.  5 C.F.R. § 2636.203(c).  Because
   they have not traditionally been considered to be "speeches," the
   term does not include the conduct of worship services or
   religious ceremonies.  Id.  This exception does not extend to
   lectures involving religious or other topics.  Thus, [the
   employee] may receive compensation for performing wedding
   ceremonies and for child dedication ceremonies.  He may not,
   however, receive fees or any other form of compensation (except
   travel expenses) for lecturing or speaking on the beliefs, values
   or views of others.  Even if these presentations involve
   theological topics, they are still covered by the prohibition
   against the receipt of honoraria.  See 5 C.F.R. § 2636.203,
   example 3.  The ban on receiving compensation for speeches only
   applies to speeches actually given by the employee.  Thus, it
   would not be considered an impermissible honorarium if [the
   employee] were to receive compensation for preparing a speech or
   presentation given by another.  5 C.F.R. § 2636.203, example 4.

        We hope that this guidance is helpful to you.

                                   Sincerely,

                                   Stephen D. Potts
                                   Director


